Vinterträning på löpbandet

Brukar du träna fotboll under sommarhalvåret? Känner du att du inte vill tappa konditionen bara för att det blir vinter och kallt ute?

Då finns det flera bra tips för att fortsätta träna på ett bra sätt. Kanske du har ett par träningar i veckan med inomhusfotboll, men för att verkligen hålla din kondition på samma nivå kan det vara en bra idé att köpa dig ett löpband. Med ett löpband kan du trots dåligt väder ändå springa de mil per vecka som du är van vid.

Löpband finns att köpa hos exempelvis Gymkompaniet och du kan välja mellan olika typer beroende på behov och förmåga. Om du tar stora steg behöver du ett löpband med långt band och är du snabb måste du undersöka vilken hastighet löpbandet kan uppnå; lägst 16 km/h som maxtempo är att rekommendera för snabba löpare. Du kan helt enkelt ställa löpbandet på en lämplig plats hemma och använda det dagligen.

Ställer du den framför TV:n kan du också få din dagliga dos av serier samtidigt som du tränar. För att undvika att träningen blir enformig kan du göra upp ett program med varierande övningar. Det kan bland annat vara spontana intervaller, som är en effektiv träning om du har ont om tid. Då får du slumpmässigt utvalda hastighetsförändringar samt upp- och nedförslutningar, vilket gör det lite mer spännande.

Ofta har löpbandet ett sådant program. Du kan även välja att öva på backträning, då du helt enkelt springer uppför, fast du står rakt på löpbandet. Denna övning gör dig snabbare och starkare, men är skonsam mot dina ben.